Dümen başındaki ilk deneyiminizi mi yaşıyorsunuz? Suzuki olarak sıklıkla yazıya dökülmeyen ancak sizin için faydalı olabilecek 15 kuraldan oluşan bir kılavuz hazırladık

Havaların ısınmaya başladığı bu güzel günlerde deniz sezonu da açıldı. Uzun zamandır kendi teknesiyle denize açılan pek çok deniz tutkununun yanı sıra elbette her yıl ilk kez dümen başına geçerek farklı deneyimlere yelken açan yeni denizciler de oluyor. 2,5 beygir gücünden başlayarak 350 beygir gücüne kadar uzanan geniş ürün yelpazesi ile dıştan takmalı motorlar üreten ve ürünleriyle teknoloji anlamında pazarın zirvesinde yer alan Suzuki, tekne meraklılarının unutulmaz anlardan oluşan güzel deneyimler yaşamasına yardımcı olmak üzere herkes için faydalı olabilecek bir dizi pratik tavsiye hazırladı.

Yazılı olmayan bu kurallar arasında her şeyden önce aşağıdakileri unutmamak gerekiyor:

  1. Söz konusu deniz olduğunda tecrübe edinmenin hiçbir zaman sonu yoktur; bu nedenle sizin için yeni bir tutku olan denizciliğe saygılı, rasyonel ve sağduyulu şekilde yaklaşmanız gerekir. Daha önce tekne tecrübeniz olmadıysa birinci tavsiyemiz, teknenizle ilk gezintilerinizi size temel kuralları aktarabilecek deneyimli birinin eşliğinde yapmanız olacaktır.
  2. Dümen başına geçenlerin gerektiğinde motoru stop ettirmek için emniyet kordonu takmasının mutlak surette önem taşıdığını hatırlatmak isteriz. Kordonu bileğinize takabilir ya da mayonuza bağlayabilirsiniz, önemli olan nokta kordonun yeterince sıkı olmasıdır. Teknenin kontrolünü kazara kaybettiğiniz anlarda bu kordon herkesin güvenliği için temel unsurdur. Ayrıca, denizcilik ehliyeti kurslarında da önemle üzerinde durulduğu gibi, denize düşen kişileri tekneye alma manevrasını bir usturmaça veya can simidi kullanarak defalarca tekrarlamanızı öneririz.
  3. Sigorta yaptırmayı unutmayın! İlk teknenizde dıştan takmalı bir motor bulunması halinde, motorunuzun beygir gücü hangi değerde olursa olsun bir sivil sorumluluk sigortası yaptırmanız gerekir ve tıpkı otomobillerde veya motosikletlerde olduğu gibi, poliçe kapsamı hırsızlık ve yangın sigortasından başlayarak genişletilebilir. Dıştan takmalı motorlar sökülüp bir tekneden diğerine taşınabildiği için sivil sorumluluk sigortası motorun monte edildiği tekneyi de kapsar.
  4. Kulağa oldukça temel bir hatırlatma gibi gelse de teknenizin, şişme botunuzun, dıştan takmalı motorunuzun veya römorkunuzun kullanım kılavuzlarını okumak hiç kuşkusuz yeni başlayanlar için oldukça faydalı olacaktır. Üreticiler tarafından özenle hazırlanmış olan bu belgeler öncelikle kullanıcının ve etraftaki diğer kişilerin güvenliği ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere temel bilgileri içerir.
  5. Tekneyle denize açıldığınızda, başlangıç noktasına tercihen minimum depo rezervi seviyesine düşmeden geri dönmenize yetecek miktarda yakıtla açılmanız gerekir. Otomobil kullanırken düşük yakıt uyarısı yandığında bir benzin istasyonu bulmak sorun olmasa da aynı şey ne yazık ki denizde geçerli değildir. Ayrıca, kötü hava koşulları söz konusuysa ya da rotanız rüzgâra karşı ilerlemenizi gerektiriyorsa yakın görünen bir yere bile ulaşmak, hele bir de yakıtınız kısıtlıysa, oldukça zorlu bir görev haline gelebilir.
  6. Sıvılardan bahsetmişken, teknede bir miktar su bulundurmak da oldukça faydalı olacaktır, zira yaz güneşi altında su içme ihtiyacında bir artış olması son derece olasıdır. Bütün günü teknede geçirmeyi planlıyorsanız kişi başı en az 3 litre su bulundurmanız uygun olacaktır.
  7. Hatırlanması gereken bir diğer önemli nokta da teknenin ve yolcuların güvenliği için yanınızda bulundurmanız gereken her türlü güverte donanımını karada unutmamaktır. Denize açılırken teknede bulundurulması gereken güvenlik ekipmanı gidilecek yerin sahile uzaklığına göre değişiklik gösterebilir. 
  8. Denize açılırken yanınıza almanız gereken ekipmanların bir hayli fazla olduğu düşünüldüğünde, tekne içinde yeterli alanı korumak ve tekneyi doğru bir seyir düzeninde tutmak için bu ekipmanların gerektiği gibi depolanması ve düzenli şekilde yerleştirilmesi de önemlidir. Bu nedenle su deposu, balık avı malzeme kutusu, yangın söndürücü ve çapa gibi daha ağır olan malzemeleri teknenin en alçak ve en merkezi noktasına (ağırlık merkezine) yerleştirmenizi, hatta kaymamaları için bu malzemeleri bir ip ya da lastikle yerlerine sabitlemenizi tavsiye ederiz.
  9. Tekneyi ve özellikle de dıştan takmalı motoru daima en ideal koşullarda tutmak için üretici tarafından belirtilen periyodik bakımları titizlikle yaptırmanız gereklidir. Denize açıldığınız her seferde kısa bir kontrol yaparak dümen, gaz kolu, elektrik sistemi ve sintine pompası gibi belli başlı güverte ekipmanlarını gözden geçirmek oldukça iyi bir fikirdir. Eğer teknenizin yakıt deposu içteyse (entegre), motoru başlatmadan önce hava tahliyesini çalıştırmayı daima hatırlamalısınız.
  10. Eğer dıştan takmalı motor + tekne + karayolu nakline uygun bir römorktan oluşan bir paket satın aldıysanız, manevra yapmayı öğrenmek için “antrenman sahası” olarak çok dolu olmayan bir park alanını ya da bir süpermarketin otoparkını mesai saatleri dışında kullanabilirsiniz. Su şişesi gibi nesneleri dizerek oluşturabileceğiniz parkurlarda ya da rampalarda aracınızı geri vitese alıp römorku ileri-geri yönlerde hareket ettirebilir ve bu denemeleri defalarca tekrarlayabilirsiniz.
  11. Bu manevraları yapmakta alışkanlık kazandığınızda, sıra tekneyi suya indirme ve karaya alma manevralarını öğrenmek için gerekli denemeleri yapmaya gelmiştir. Deneyim kazanmak, bu manevralar için de temel öneme sahiptir.
  12. Çok önemli bir diğer uyarımız, kişi başına bir adet düşecek miktarda can yeleğini teknede bulundurmaktır. Günümüzde piyasada olukça pratik, kendiliğinden şişebilen ve yaz sıcağında bile seyir halindeyken güvenlik için herkesin rahat ederek kullanabileceği modeller mevcuttur.
  13. Son olarak, denize açıldığınızda bu kısa kılavuzun ilk maddesinde söylediklerimizi her zaman aklınızın bir köşesinde bulundurun: Söz konusu deniz olduğunda tecrübe edinmenin hiçbir zaman sonu yoktur; bu nedenle sizin için yeni bir tutku olan denizciliğe saygılı, rasyonel ve sağduyulu şekilde yaklaşmanız gerekir.

Rüzgârınız bol olsun!

Paylaş :